Dit jaar, 2014, wordt het jaar van de ‘wearables’. Draagbare dingen. Dingen die je kunt dragen als kleding, maar die geen kleding zijn. Ofja, wel kleding zijn, maar ook een functie hebben. Of veel functies zelfs. Snap je het nog?

wearables

Wearables dus. Horloges, armbanden, brillen, sokken zelfs, met ingebouwd een processor, geheugen, een camera, en een beeldscherm. Ooh, horen we je denken, zoiets als Google Glass? Of Nike’s Fuelband? Pebble’s smartwatch? Samsung’s Galaxy Gear? Precies, dáárover hebben we het.

Want laten we wel zijn: smartphones zijn dan wel hip, maar op de iPhone na hebben maar weinig modellen het weten te schoppen tot modeobject. De Fuelband is sportief, maar om nu te zeggen dat je ‘m even combineert met een nieuwe outfit… nee. Pebble’s nieuwe, metalen horloge is al een hele verbetering, en over Samsung’s Gear kunnen we kort zijn: dat wordt ‘m ook niet.

pebble

Net noemden we in ons rijtje van wearables ook sokken. Maar voor het geval je dacht dat dat een grapje was, dan moet je even kijken naar Sensoria’s slimme sokken. Ze staan in verbinding met je smartphone, zodat je altijd weet waar je voeten zijn. Of tenminste je sokken.

De opsomming van wearables zou je zomaar het gevoel kunnen geven dat deze markt nog in de (slimme?) kinderschoenen staat. En dat is ook zo. Toch voorspellen allerlei knappe koppen dat 2014 het jaar van de wearables zal worden. Sterker nog: de markt zal groeien naar een totale waarde van anderhalf miljard dollar.

glass

Voor het grootste deel gaat het nu nog om fitnessgerelateerde producten. Armbanden, sokken, en horloges die je stappen tellen, je bloeddruk meten, en je lokatie bijhouden. Je zou bijna zeggen dat Google’s Glass een vreemde eend in de bijt is. En weer moeten we je dan gelijk geven, want bekend deze slimme bril ook is, zomaar kopen kun je ‘m nog steeds niet.

Sinds kort weten we zelfs dat Samsung mogelijk nog eerder een eigen slimme bril op de markt zal gaan brengen. Maar ook dat gaat nog minstens driekwart jaar duren.

smartsocks

Je proeft het een beetje uit onze woorden dat we nog niet helemaal overtuigd zijn van deze voorspelde, grootschalige opkomst van wearables. Zeker niet als dit items moeten worden die gaan zorgen voor het samensmelten van fashion met techniek. En toch, tóch is het niet ondenkbaar dat het plotseling hard zal gaan.

Samsung is niet alleen van plan een eigen slimme bril te gaan verkopen, maar ook een nieuwe versie van het Gear horloge komt eraan, evenals een flexibele armband met beeldschermpje die je op de hoogte houdt van alle notificaties van je smartphone. Horloge en armband worden al binnen nu en enige maanden in de winkels verwacht, waarbij Samsung plechtig schijnt te hebben beloofd dat ze er ook nog eens mooi uit zullen zien. Echte technologie ‘nerds’ voorspellen zelfs dat ze één mooi geïntegreerd systeem zullen gaan vormen met de nog te onthullen Galaxy S5 smartphone.

fuelband

Worden dat dan de eerste wearables die op grote schaal de sprong van gadget naar fashion zullen maken? Wij hopen het, maar onder het motto eerst-zien-dan-geloven geloven we het pas als we het zien. Weet je, eigenlijk is er maar één toekomstige wearable waar we nu al vertrouwen in hebben. Ook zonder ‘m gezien te hebben. Apple’s iWatch.

Al jaren ziet hij eraan te komen, en voorlopig zal hij niet in de winkels belanden. Maar zoals gezegd was het de iPhone die mogelijk als enige telefoon echt de oversteek van gadget naar fashionitem wist te maken. Dus is het logisch dat de eerste smartwatch van dezelfde maker tevens de eerste zal zijn die hetzelfde lukt. Tenslotte weet Apple als geen ander een praktisch object toch een overdosis stijl mee te geven.

iwatch

Al met al lijkt het dus vrij simpel. Pas als de iWatch een feit is, zal de wereld echt doorkrijgen wat wearables zijn. Pas dan kan de markt echt gaan groeien, en pas dan zullen er meer en meer interessante, want mooie producten volgen. En dat hoeven dan echt niet alleen horloges te zijn. Al houden we het voor onze sokken ook daarna waarschijnlijk gewoon bij ouderwetse sokken. Of blote voetjes natuurlijk, want zeg nu zelf: dat blijft toch het mooist. En dan willen we ook nog wel een mooi vormgegeven enkelbandje dat onze stappen telt en de tijdens het shoppen afgelegde afstand bijhoudt. Lezen jullie mee, mensen bij Apple?